ספטמבר הוא זמן נפלא בארץ שלנו ליצור גינה חדשה או לחדש גינה קיימת.
זו העונה בה יש להכין את האדמה, להוסיף קומפוסט ודשנים אחרים, ולהחליף או לטפל בצמחים בעציצים ובמיכלים.
לתכנן וליצור את הגינה שלכם יכול להיות תהליך מעניין ומרתק. אפשר אפילו לגדל בגינה לא רק עצי פרי אלא גם ירקות אורגניים משלכם. איזו הנאה תהיה לכם ולילדיכם לצפות בתהליך הגדילה של הצמחים ואז לטעום את הפירות הראשונים שלהם.
הצעד הראשון במיזם הזה הוא תכנון הגינה.
מומלץ בתכנון לחלק את אזורי הגינה לפי סוגי הצמחים, דרישות ההשקיה, תאורה ודרישות מעשיות אחרות.
לאחר מכן יש להתקין מערכת השקיה ממוחשבת בטפטוף, שתסייע לחסוך משמעותית במים, כמו גם לחלק את המים בצורה נכונה ומדויקת.
מומלץ לא לשתול דשא, אלא במידת האפשר להחליף אותו בצמחי כיסוי קרקע או בדשא מלאכותי, ניתן אפילו להשתמש בחלוקי נחל.
הדשא צורך את כמות המים הגדולה ביותר, בנוסף מדשאות קטנות נוטות להידרך בקלות ודורשות תחזוקה תכופה.
שתילת צמחים במרפסת יכולה לקשט אותה בצורה בלתי רגילה וליצור פינת טבע בג'ונגל האורבני שלנו. אם המרפסת גדולה ואתם מתכננים להשתמש בהרבה עציצים ומיכלים, אפשר גם להתקין מערכת השקיה ממוחשבת בטפטוף. זה ייצור תנאים להשקיה נכונה ובזמן הנכון ויקל משמעותית על חייכם.
(המשך יבאו)
עכשיו יותר מבכל עונה אחרת אפשר להתייחס לדברים בגינה בקלות. ברגע שהגינה החיצונית סגורה לחורף, אפשר להתרכז יותר בפנים הבית.
תקטפו את כל העלים היבשים מצמחי בית. אם השכיבה העליונה של הקרקע בעציץ קשה ומהודקת, עליכם לגרדה ולהחליף את חלק העליון והמנוצל בתערובת עציצים חדשה. יש לשטוף את עלי הצמחים כדי להסיר את החרקים. תבדקו עלים משני צדי העלים. אם רואים כנימות יש לנקוט צעדים נכונים. לצמחים שיש להם עלים חזקים כגון פיקוס, ביפי, aspidistra, sansevieria
ניקוי בצינור יכול מאוד להועיל. כדי לעשות זאת, עדיף להוציא את הצמחים למרפסת ולא ללכלך בתוך הבית. יש לרסס את הצמחים בחומרי הדברה נגד מזיקים. תכניסו את הצמחים הרגישים לקור לתוך הבית לפני שהתחלתם לחמם בבית. זה יאפשר לצמחים להתאקלם. תנסו לתת לצמחים תנאי אור המועדפים. אבל אל תשימו אותם ליד אמצעי חימום. אם אתם פותחים חלונות ודלתות ביום קר במיוחד - תכסו את הצמחים הרגישים.
במשך תקופת הגשם יש לעשות כמה עבודות.
חרצית.
בסוג חרצית קיימים כ200 מינים שרובם נפוצים באזורים ממוזגים של כדור הארץ, אבל גם בארצנו הצמח מאוד נפוץ, גם בטבע וכמתורבת
.המדשאות בחודש הזה נמצאות בתרדמה, הצימוח שלהם מאוד איטי וכמה זני דשא מצהיבים
.עצים צעירים יכולים להיפגע מקרה, צריך להגן עליהם על ידי חיפוי קרקע, החיפוי יכול להיות אורגני או לא
,אסור לגזום עצים נשירים שיתחילו לפרוח בקרוב כמו כליל החורש
.'שקד וכו
.זה עוד לא הזמן לגיזום שיחים וורדים
גשמים סוערים, רוח קרה. מזג אוויר טיפוסי לחודש ינואר, כמו כן שלג מקרי בהרי ירושלים והגליל. אל תיתנו לימים החמים להטעות אתכם, זה עדיין חורף. אך השקדיות לפעמים מתחילות לפרוח בינואר. אם מזג האוויר יאפשר הרבה עבודות יוכלו להיעשות
וורדים, ענבים, עצי פרי ונוי, שיחים ומטפסים נשירים ניתנים לשתילה בחודש זה. ושיא של העונה הזאת הוא כמובן ט"ו בשבת שבו אלפי ילדים ישראלים הולכים עם הוריהם ושותלים עצים
דישון
אם עדיין לא דישנתם את הצמחים הפורחים הרב שנתיים, מסביב צמחים הגדלים מפקעות ומסביב שיחי ורדים ושיחים פורחים אחרים, זה הזמן
מדשאות
מדשאות הן בתרדמה וכעת לא דורשות צומת לב מיוחדת. צריך לעקור עשבים רב שנתיים מהמדשאה. הם בדרך כלל שונים בצבעם מהדשא וקל לזהותם. לאחר מכן אפשר לכסות את המדשאה בשכבה דקה של קומפוסט (1-2 ס"מ), לפתוח את הממטרות ולהשקות את הדשא
ירקות
תכינו את האדמה במקום בגינה שלא נמצא בשימוש, שם תוכלו לשתול את גן הירקות. תצניעו בקרקע הרבה חומרים אורגניים. בקרקע מכנה תוכלו לשתול או לזרוע תפ"א, גזר, צנון, חסה, פטרוזיליה, בצל ירוק ואפונה. באזורים שיש בהם קרקע חרסית וכבדה עדיף לחכות ולשתול את גינת הירק בפברואר
גיזום
מטרת הגיזום היא לעודד את הצמח להיות בריא ולהתחזק. גיזום היא מלאכה קשה ויש ללמוד איך משתמשים בה.
ברמת העיקרון מזג האוויר ישתפר משבוע לשבוע אך צפויות הפתעות. רוח קרה ושלג, זהו דבר צפוי באזור ירושלים ואזורים הרריים אחרים
גינה פורחת
יותר מהר ממה שאתם חושבים השדות בישראל יתכסו
.בפרחים צבעוניים
:איך מטפלים במדשאה
צריך לדשן את הקרקע לקראת סוף חודש ולהצניע אותו על ידי השקיה או לתת לגשם לעשות את העבודה
. אפשר להמשיך בגיזום עצים נשירים,
עצים נשירים שבקרוב יתחילו לפרוח
ניתן לגזום רק לאחר הפריחה
אפשר לגזום שיחים שאינם רגישים לקרה,
גיזום וורדים מבצעים כדי לרענן ולחדש צימוח חדש,
זה הזמן לגזום חזק את הטפסים, אבל רק לא אלה שעומדים לפרוח, כגון ויסטריה,
.מאוד חשוב בחודש הזה להמשיך בטיפול בעשביה, בעיקר ברחבי עלים,
אפריל - חודש עמוס בעבודות גינון, החושף את מסך לקראת הקיץ המתקרב. רוב הארץ נמצאת בפריחה עוצרת נשימה, עם צבעים עיקריים של צהוב ואדום של "הרמזור השדה".
האביב יכול להפוך לקיץ במהירות כה רבה, כך שלא יישאר זמן לשתילת זרעים וצמחים! הזרעים בטמפרטורות גבוהות פשוט ימותו.
אפריל הוא זמן טוב לעדור ולחרוש את האדמה בגינתכם. ייתכן שבמרץ האדמה הייתה עדיין רטובה מדי, אך כעת היא יבשה מספיק וניתן, עם כלי עבודה, להתחיל לחרוש את האדמה.
כדאי גם להוסיף קומפוסט, שליש שקית של 10 ליטר למ"ר אחד, ואז לחרוש היטב.
אם יש לכם עציצים ומיכלים במרפסת - זה הזמן לשתול צמחים חדשים. עדיין אפשר לשתול פקעות של דליות וצמחים אחרים ממשפחת האסטריים.
בנוסף לכל הנאמר, יש לשים לב מיוחד לשיחי הורדים, אם יש לכם בגינה. יש לנסות להגן עליהם מפני פטריות ונגעים עונתיים (חלדון, כתם שחור).
אם אינכם רוצים להשתמש בתכשירים כימיים, נסו להכין תמצית שום בבית. (אומרים שזה עוזר אפילו נגד COVID-19:))) אחרת, השתמשו בדורסן, מלתיון, קונפידור, טיפול בפוספטים גם חשוב.
אם יש לכם דשא, יש להשתמש במגרפה פלסטית כדי לנקות אותו מאבנים, עלים ופסולת. אם גדלו על הדשא עשבים שוטים, יש לעקור את הרב שנתיים. ניתן לזהותם בקלות לפי שורשיהם הגדולים והעמוקים יותר. חשוב לדשן את הדשא לפני הפעלת מערכת ההשקיה האוטומטית, בדשן גרגרים, שיש הרבה למכירה במשתלות (מומלץ וונדי, שירות מקצועי, שולחים הזמנות לפי כתובת, בזמן הקשה שלנו).
והגיע הזמן להפעיל את ההשקיה האוטומטית. בדקו את הסוללות בטיימרים של ההשקיה שלכם וניתן כבר להגדיר את התוכנית לפעמיים בשבוע לדשא (30-40 דקות) ופעמיים-שלוש בשבוע לשיחים ולפרחים (30 דקות). יש להשקות את העצים במרווחי זמן גדולים יותר ובכמות מים רבה יותר.
מזג האוויר באפריל יכול להיות מאוד קפריזי, ולכן, בהתאם לשינויים שלו וגם למאפייני האזור בארץ, יש להגדיל את כמות ההשקיות. מידע מדויק יותר על ההשקיה ניתן לקבל בהתייעצות אישית או במשתלה.
חג פסח שמח!
במאי, הטבע יתגמל אתכם על שעות רבות של עבודה קשה בגינה, שכן מאי הוא אחד החודשים היפים ביותר בארץ ישראל.
אולי תרצו לא רק להמשיך ולטפל בצמחים ובאדמה, אלא פשוט לנוח וליהנות מהפריחה היפהפייה, משירת הציפורים ומרשרוש העלים.
עם זאת, מאי הוא גם הזמן לבצע עבודות מסוימות בגינתכם.
זה הזמן לכסח את הדשאים בתדירות גבוהה יותר. אם יש לכם מערכת השקיה, כוונו את הטיימר ל-30 דקות פעמיים בשבוע לדשא. יש להשקות גם את העצים יותר.
מאי הוא הזמן לשתילת שתילים שונים, שמלאים את השוק הישראלי.
הרבה שתילות יש לבצע במרץ ובאפריל, אך מאי הוא גם זמן טוב, למשל, לשתול ירקות שונים, בין אם מזרעים ובין אם ישירות ממיכלים.
להלן רשימת הצמחים המתאימים שניתן לקנות במשתלה
- Ageratum - אגראטום
- Amaranthus - אמרנתוס
- Aster - אסתר
- Celosia - צלוסיה
- Cosmos - קוסמוס
- Dahlia - דליה
- Lobelia - לובליה
- Portulaka - פורטולקה
- Tagetes - טגטס (או ציפורני חתול)
יולי הוא מהחודשים החמים של הקיץ ולא קל לתחזק את הגינה, הטמפרטורה הממוצעת היא בין 28-30 והגינה דורשת יותר עבודה בכדי להשאיר אותה במצב טוב ובריא, כמו כן קשה לשתול ולטפל בצמחים חדשים בחודש זה, ישנם כמה כללים לשמירה על הצמחים החדשים:
צמחים חד שנתיים עונתיים: שמומלצים לשתילה בסוף הקיץ הם אותם הצמחים ששותלים בסוף הקיץ והם: צילוסיה, קוסמוס, גומפרמה, פטוניה, פורטולקה, טגטס(המינים הננסיים), ורבנה, וינקה
מדשאות :להשקות פעמיים-שלוש בשבוע, לכסח פעמיים-שלוש בחודש ולדשן. במזג אוויר של חודש זה מומלץ לכסח גבוה
וורדים: כדי לשמור מפני התאדות המים מן השורשים, מומלץ לכסות את האדמה מסביב לוורדים בשבבי עצים
עצים: בגלל שלא לכל העצים מערכת שורשים מפותחת ובחודשי הקיץ הצורך במים הוא משמעותי, עצים באדמה חולית צריכים יותר מים מאשר אלה
ששתולים האדמה הררית - טרה רוסה
קקטוסים וסוקולנטיים אחרים: הסוקולנטיים הגדולים יותר צריכים יותר מים כי ההתאדות מהם גבוהה יותר ואילו הקטנים פחות בגלל התאדות נמוכה יותר
תחזוקה כוללת לא רק השקיית הגינה, אם כי זה מאוד חשוב. בקיץ יש לדשן את הגינה טוב יותר בעזרת דשן נוזלי. או שניתן להשתמש בכל דשן כימי או אורגני. אסור להזניח את העישוב, עדיף ידני. אני מתכוון, אפשר להשתמש במעדר או בכל כלי ידני לעישוב.
כמו כן, חשוב להפוך את האדמה כדי לספק גישה של אוויר לשורשים.
אם יש לכם ורדים, אל תשכחו לדשן גם אותם.